HTML

Technikás technofóbok

Dr. Theodore John Kaczynski és az ő Unabomber-kiáltványa magyarul.

Friss topikok

  • rubasov: Kedves Triumpathor! Megjelent az ISAIF és Bolondok hajója fordítás a www.unabomber.hu oldalon. Ü... (2014.02.19. 19:20) A TÁRSADALMI BAJOK FORRÁSAI
  • rubasov: Kedves Triumpathor! Én is lefordítottam az EGÉSZ manifestót, illetve folyamatban van Kaczynski töb... (2014.02.02. 07:06) AZ AKARATI FOLYAMAT

Címkék

HTML doboz

Előszó

2013.07.23. 21:34 (F)ordító

Hugh Scrutton, Thomas J. Mosser és Gilbert P. Murray emlékére

A következő gondolatok sajtómegjelenését a fenti három ember halála és további huszonhárom kisebb-nagyobb sérülése, valamint a további halálesetek és sérülések bekövetkezésének veszélye, illetve lehetősége kényszerítette ki. A sérülések mindegyike merénylet következménye volt, amelyeket postacsomagként feladott, meglehetősen egyszerű csőbombákkal követtek el 1975. május 25. és 1995. április 24. között – azaz húsz éven át – az Egyesült Államokban.

A bombamerényletek célpontjai kezdetben különböző egyetemek alkalmazottjai és egy repülőjárat volt, ezért a nyomozás során az ismeretlen elkövetőt a „UNABOM” (a UNiversity and Airline BOMber – egyetemi és repülőrobbantó – elnevezés rövidítésével) néven emlegették, amelyből a sajtó aztán kialakította a máig ismert Unabomber elnevezést.

A tettes 1995-ben ígéretet tett, hogy írásának megjelentetése után eláll a további terrorcselekményektől. Az Igazságügyi Minisztérium, az FBI igazgatója és a legfőbb ügyész jóváhagyásával, akik abban bíztak, hogy az talán elvezethet az elkövetőhöz, végül a The New York Times és a The Washington Post 1995. szeptember 19-én szó szerint leközölte az „Ipari társadalom és jövője” című írást, amelyet később egyszerűen „Unabomber-kiáltványként” emlegettek.

Az írás valóban elvezetett a gyilkoshoz, akit saját öccse azonosított az írás stílusa, tartalma és szóhasználata, valamint a szerző korábbi jegyzetei alapján.

Az FBI által kezdetben kidolgozott személyiségprofil szerint az elkövető feltehetően az átlagosnál intelligensebb, egyetemi kapcsolatokkal rendelkező, az új-luddita mozgalmakkal szimpatizáló, reáltárgyakból doktori fokozattal bíró férfi volt. Ezt a profilt azonban a későbbiekben elvetették, és úgy gondolták, hogy inkább egy technikus végzettségű repülőgép-szerelő férfi lehet az elkövető. Ma már tudjuk, az első profil telitalálat volt.

A tettes Dr. Theodore John Kaczynski, a Harvard Egyetemre 1962-ben, tizenhat évesen felvételt nyert korábbi csodagyerek volt, aki ottani tanulmányait 20 éves korára, 1967-ben elvégezte és azonnal továbbtanult a Michigan-i Egyetemen, ahol doktorátust szerzett matematikából. Ezt követően még abban az évben a kaliforniai Berkley Egyetemen matematika társprofesszori állást nyert el. Azonban 1969-ben, huszonkilenc éves korában minden előzmény nélkül felmondott és eltűnt a tudományos életből, holott tanárai és professzortársai szerint kiváló képességű, tehetséges matematikus volt.

Dr. Kaczynski a szüleihez költözött, majd két év múlva továbbállt Montana állam egyik távoli szegletébe. A vadonban egy saját kezűleg épített kunyhóban húzta meg magát, ahol sem áramellátás, sem vezetékes víz nem volt, és megpróbált önellátó módon megélni. Hamar rá kellett jönnie, hogy a teljes önellátás nem lehetséges, ezért mindenféle munkát elvállalt, de sehol sem maradt meg huzamos ideig. Gyilkos tetteit egy, a vadonban megkezdett út építése váltotta ki, amely az általa annyira kedvelt egyik fennsíkon át építettek. Ekkor határozta el, hogy bosszút áll az ipari társadalmon. Szociológiát és politikai filozófiát kezdett önállóan tanulmányozni, amely révén arra a következtetésre jutott, hogy a technológiai-ipari társadalom reformok útján menthetetlen és forradalom útján kell véget vetni annak.  A forradalmat a társadalmi feszültségek kiélezésével akarta kirobbantani, amelynek érdekében elkezdte húsz éven át folytatott gyilkos merényletsorozatát.

A merényletsorozat közben írta meg kiáltványát.

Az írást tudomásom szerint magyar nyelvre teljes egészében még nem fordították le, ezért saját indíttatásból nekikezdtem a fordításnak. Előzőleg magáról a merénylőről és a merényletekről csak érintőlegesen tudtam, ismertem a Unabomber elnevezést, de ezen kívül semmit sem tudtam a cselekményekről. Érdeklődésemet az a tény keltette fel, hogy vezető amerikai hírportálok is elkezdték feszegetni a Snowden-féle titkos lehallgatási botrány kipattanását követően azt, hogy talán a Unabomber nem is írt hatalmas sületlenségeket az ipari-technológiai társadalomban az egyes emberre váró jövőről, az elgépiesedésről és konkrétan a mindenkit mindenhol megfigyelő rendszerről, amely elnyomja a humánumot és ipari termékké silányítja az emberi lényeket.

Az írásban a többes szám a szerző által FC-ként emlegetett Freedom Club nevű szervezetet jelöli, azonban semmi jele sincs annak, hogy Dr. Kaczynskinek társai lettek volna. Írása és tettei egy végletesen eltorzult, beteg elméről tanúskodnak, azonban a kiáltvány mellett nem szabad elmenni egy legyintéssel, mert – hogy Hamlettel szóljak – ugyan őrült beszéd: de van benne rendszer. Ugyanakkor esetleges őrültsége sem mentség az általa elkövetett merényletekre – ahogy azt a bíróság is kijelentette a büntetés kiszabása során.

Az idén 71 éves Dr. Kaczynski jelenleg a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélküli, négyszeres életfogytiglani szabadságvesztés büntetését tölti a coloradói ADX Florence maximális biztonsági szintű szövetségi börtönben.

Az a tény, hogy lefordítottam a kiáltványt, semmiképpen sem jelenti, hogy annak tartalmával teljesen vagy részlegesen egyetértek.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://technofobia.blog.hu/api/trackback/id/tr415422169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása