HTML

Technikás technofóbok

Dr. Theodore John Kaczynski és az ő Unabomber-kiáltványa magyarul.

Friss topikok

  • rubasov: Kedves Triumpathor! Megjelent az ISAIF és Bolondok hajója fordítás a www.unabomber.hu oldalon. Ü... (2014.02.19. 19:20) A TÁRSADALMI BAJOK FORRÁSAI
  • rubasov: Kedves Triumpathor! Én is lefordítottam az EGÉSZ manifestót, illetve folyamatban van Kaczynski töb... (2014.02.02. 07:06) AZ AKARATI FOLYAMAT

Címkék

HTML doboz

AZ AKARATI FOLYAMAT

2013.07.24. 21:01 (F)ordító

AZ AKARATI FOLYAMAT

 33. § Az emberi lényeknek (feltehetően biológiai alapú) szükségük van valamire, amit „akarati folyamatnak” fogunk nevezni, és ami szoros kapcsolatban van a hatalomvággyal (amelyet széles körben elismernek), de nem teljesen ugyanazt jelenti. Az akarati folyamat négy elemből áll. A három legalapvetőbb elemet célnak, erőfeszítésnek és a cél elérésnek nevezzük. (Mindenkinek szüksége van célokra, amelyek eléréséhez erőfeszítést kell tenni, illetve szükség van legalább néhány cél elérésére.) A negyedik elemet sokkal nehezebb azonosítani, és lehet, hogy nem is mindenkinek szükséges. Önállóságnak fogjuk nevezni, és a későbbiekben megvitatjuk (42-44. §).

 34. § Tegyük fel, hogy egy ember bármit megszerezhet, csak kívánnia kell azt. Ennek az embernek van hatalma, de súlyos lelki gondokkal fog szembesülni. Először nagyon élvezi a helyzetét, majd egyre erősebben unatkozni fog és demoralizálódik. Végül klinikai depresszióba esik. A történelem tanulsága szerint a tétlen arisztokrácia hajlamos a dekadenciára. Ez persze nem áll a harcoló arisztokráciára, amelynek meg kellett küzdeni a hatalmáért. De a tétlen és védett arisztokratáknak, akiknek nincs szükségük gyakorlatozásra, általában unottak, hedonisztikusak és demoralizáltak, még akkor is, ha van hatalmuk. Ezek szerint a hatalom önmagában nem elegendő. Kell lennie olyan célnak, amelynek elérése érdekében a hatalmat gyakorolni kell.

35. § Mindenkinek vannak céljai, ha más nem, a létfenntartáshoz szükséges testi szükségletek megszerzése kielégítése: élelem, víz, valamilyen ruházat és hajlék, ha azt az éghajlat szükségessé teszi. De a tétlen arisztokrata ezeket a szükségleteit erőfeszítés nélkül megszerzi kielégíti. Innen ered unalma és demoralizáltsága.

36. § A fontos célok kitűzésének elmaradása halálhoz vezet, ha a célok a testi szükségletek kielégítése voltak, illetve frusztrációhoz, ha a célok kitűzésének elmaradása összeegyeztethető a túléléssel. A célok elérésének egész életen át tartó folyamatos kudarca kishitűséghez, alacsony önbecsüléshez vagy depresszióhoz vezet.

37. § Ezért, hogy elkerülje a súlyos lelki gondokat, az emberi lénynek szüksége van olyan célokra, amelyek eléréséhez erőfeszítéseket kell tennie, illetve a célok elérésében bizonyos fokú sikerre is szüksége van.

 

 PÓTCSELEKVÉSEK 

38. § De nem minden tétlen arisztokrata válik unottá és demoralizálttá. Például Hirohitó [japán] császár ahelyett, hogy dekadens hedonizmusba merült volna, elismert tengerbiológussá képezte magát. Ha az embernek nem kell megerőltetnie magát testi szükségleteinek kielégítése céljából, gyakran mesterséges célokat tűz ki maga elé. A legtöbb esetben ezeket a célokat ugyanolyan energiával és érzelemmel kergeti, mint amilyennel azt a testi szükségletei kielégítése érdekében tenné.  Ezért volt a Római Birodalom arisztokratáinak igényük irodalomra, pár évszázaddal ezelőtt sok európai arisztokrata hatalmas időt és energiát fektetett a vadászatba, noha nyilvánvalóan nem volt szükségük az így szerzett húsra, más arisztokraták gazdagságuk alapos kimutatásával versengtek a társadalmi státuszért, és kevesek, mint például Hirohitó, a tudomány felé fordultak.

39. § A „pótcselekvés” kifejezést olyan cselekmény leírására használjuk, amely olyan mesterséges cél elérésére irányul, amelyet az emberek önmaguknak tűztek ki, pusztán azért, hogy legyen valami célja a tevékenységüknek, vagy mondhatjuk úgy is, pusztán azért a „megelégedettség”-érzetért teszik, amelyet a cél felé törekvés okoz. A pótcselekvés azonosításának ökölszabálya a következő. Ha egy adott személy sok időt és energiát fektet X cél elérésébe, tegyük fel az alábbi kérdést: ha ideje és energiája nagy részét biológiai szükségleteinek kielégítésére kellene fordítania, és ha ez a cselekvés testi és szellemi képességeinek sokféle és érdekes módon való használatát követelné meg, vajon súlyos hátrányként élné meg, ha nem tudná az X célt elérni? Ha a válasz nem, akkor a személy X cél elérése érdekében kifejtett cselekvése pótcselekvés. Hirohitó tengerbiológiai tanulmányai egyértelműen pótcselekvésnek tekinthetők, mivel teljesen nyilvánvaló, hogy ha létfeltételeinek biztosítása érdekében kellett volna érdekes, nem tudományos munkát végeznie, nem érezte volna hátrányát annak, ha nem tudott volna meg semmit sem a tengeri állatok anatómiájáról és életfolyamatairól. Másrészt viszont (például) a szex és szerelem keresése nem pótcselekvés, mivel a legtöbb ember – még ha létük egyébként kielégítő is – hiányát érezné, ha életét úgy kellene leélnie, hogy sosem volt kapcsolata egy ellenkező nemű emberrel. (Ugyanakkor a szükségleten felüli mennyiségű szexualitás lehet pótcselekvés.)

40. § A modern ipari társadalmakban csak minimális erőfeszítést kell tenni a testi szükségletek kielégítése érdekében. Elegendő egy kevés technikai képzettséget adó tanfolyamot elvégezni, időben munkába járni, és ott a munkahely megtartásához szükséges lehető legkevesebb erőkifejtéssel dolgozni. Az egyetlen feltétel a szerény mértékű intelligencia, de mindenekelőtt egyszerűen az ENGEDELMESSÉG. Ha valaki rendelkezik a fentiekkel, a társadalom a bölcsőtől a sírig gondját viseli. (Természetesen vannak olyan létminimum alatt élők, akiknek nincs biztosítva a testi szükségletük sem, de jelen esetben a társadalom fősodráról beszélünk.) Ezért nem meglepő, hogy a modern társadalom tele van pótcselekvésekkel. Ilyen a tudományos munka, a sporttevékenység, a humanitárius munka, a művészi és irodalmi tevékenység, a vállalati szamárlétra mászása, a pénz- és anyagi javak halmozása, messze túl azon a ponton, hogy azok bármilyen többlet testi kielégülést adhatnának, illetve a társadalmi tevékenységek, ha azok olyan célokat fogalmaznak meg, amelyek személyesen a résztvevőnek nem fontosak, mint annak a fehér aktivistának az esetében, aki a nem fehér kisebbségek jogaiért harcol. A fentiek nem mindig TISZTÁN pótcselekvések, mivel sok embert részben motiválhatnak a szükségletei, semmint valamilyen elérendő cél létének szükségessége. A tudományos munkát az elismertség igénye, a művészeket az érzések kifejezésének igénye, a harcos társadalmi munkást a rosszindulata részben motiválhatja. De a legtöbb ilyen célt kergető számára ezek a tevékenységek nagyrészt pótcselekvések. Például a legtöbb tudós valószínűleg egyetértene abban, hogy a munkájuk után érzett „megelégedettség” sokkal fontosabb, mint az érte járó pénz és elismertség.

41. § A legtöbb, hacsak nem minden ember számára a pótcselekvés kevésbé kielégítő, mint a valódi célok űzése (ezért van, hogy az emberek még akkor is célokat akarnak elérni, ha egyébként akarati folyamatuk már kiteljesedett). Ezt a tényt jelzi, hogy sok vagy több esetben a pótcselekvést végző emberek soha sem elégedettek, soha sem nyugodnak meg. Ezért törekszik folyamatosan a pénzhalmozó egyre nagyobb és nagyobb gazdagságra. A tudós alig oldott meg egy kérdést, máris a következőn dolgozik. A hosszútávfutó mindig messzebbre és gyorsabban akar elfutni. Sokan, akik pótcselekvéseket művelnek, azt mondják, hogy sokkal nagyobb megelégedettséget éreznek az ilyen cselekvésektől, mint a biológiai szükségleteik kielégítése érdekében végzett, „földhözragadt” tevékenységektől, de ez csak annak köszönhető, hogy társadalmunkban a biológiai szükségletek kielégítéséhez szükséges erőfeszítés mértéke jelentéktelenné vált. Még fontosabb, hogy társadalmunkban az emberek biológiai szükségleteiket nem ÖNÁLLÓAN, hanem a hatalmas társadalmi gépezet alkatrészeként elégíthetik ki. Ezzel szemben pótcselekvéseik végzése során az embereknek általában jóval nagyobb önállóságuk van.

ÖNÁLLÓSÁG

 42. § Az önállóság, mint az akarati folyamat része, nem szükséges minden egyén számára. Azonban céljaik üldözése során a legtöbb embernek szüksége van kisebb vagy nagyobb fokú önállóságra. Az erőfeszítést saját elhatározásból kell elkezdeniük, és annak saját irányításuk és ellenőrzésük alatt kell állnia. Ennek ellenére a legtöbb embernek, mint egyénnek nem kell gyakorolnia a kezdeményezést, irányítást és ellenőrzést. Általában elegendő, hogy egy KIS csoport tagjaként tevékenykedjen.  Ezért ha fél tucat ember megállapodik egy célban és sikeres, közös erőfeszítést tesznek annak elérésére, akarati folyamat iránti igényük kielégül. Azonban ha fentről érkező, szigorú utasítások alapján dolgoznak, amelyek nem hagynak lehetőséget önálló döntésre vagy kezdeményezésre, akarati folyamatra való igényük nem elégül ki. Ugyanez igaz akkor, ha a döntéseket közösen hozzák meg, de a döntéshozó csoport olyan hatalmas, hogy az egyes egyén szerepe benne elhanyagolható. [5]

43. § Tény, hogy néhány egyénnek látszólag alig van szüksége önállóságra. Még hatalomvágyuk is gyenge, vagy kielégül azzal, hogy azonosítják magukat egy erős szervezettel, amelynek tagjai. És vannak a nem gondolkodó, állatias típusok, akik látszólag a hatalom tiszta fizikai érzetétől kielégülnek (a jó harcos katona, akit a hatalom érzetével a kiképzés során szerzett harci képességei töltenek el, amelyeket teljes elégedettséggel használ, felettesei parancsainak vakon engedelmeskedve).

44. § De a legtöbb ember számára az akarati folyamaton keresztül történik a célkitűzés, az ÖNÁLLÓ erőfeszítés és a cél elérése, ami önbizalmat, magabiztosságot és hatalomérzetet kelt. Ha valakinek nincs megfelelő lehetősége, hogy átélje az akarati folyamatot, annak következményei (a személyiség és az akarati folyamat megtörése módjának függvényében) az unottság, a demoralizáltság, az alacsony önbecsülés, alsóbbrendűségi érzet, kishitűség, depresszió, idegesség, telhetetlen hedonizmus, abnormális szexuális magatartás, alvászavarok, evészavarok stb. lesznek. [6]

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://technofobia.blog.hu/api/trackback/id/tr445423704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2013.07.24. 21:53:02

Azért ezt egy picit átfogalmaznám:
"35. § Mindenkinek vannak céljai, ha más nem, a létfenntartáshoz szükséges testi szükségletek megszerzése:"

Szükségletet megszerezni? :)

rubasov 2014.02.02. 07:06:16

Kedves Triumpathor!
Én is lefordítottam az EGÉSZ manifestót, illetve folyamatban van Kaczynski többi írásának fordítása is.
Konzultáció végett szeretném veled felvenni a kapcsolatot.
Az "Akarati folyamat" kapcsán találtam meg véletlenül a blogot, mert ez az egy szó aminek a fordításával küszködök (nálam hatalomérvényesítés, de nagyon nehéz fogalom, tanakodom rajta). Egyébként a publikálás napok kérdése.
Kérlek mihamarabb írj emiatt ide: posthumanzine[at]gmail[.]com

Üdv, Dávid
süti beállítások módosítása